Dev Çekiliş 5 Mayıs 2024 00:00 kadar devam etmektedir! Dev Çekiliş 5 Mayıs 2024 00:00 kadar devam etmektedir! Dev Çekiliş 5 Mayıs 2024 00:00 kadar devam etmektedir! Dev Çekiliş 5 Mayıs 2024 00:00 kadar devam etmektedir!

Kediler Güneşlenmeyi Neden Sever?

Tarih: 19.01.2024 17:59
Kediler Güneşlenmeyi Neden Sever?
Tok bir mideye sahip, halinden memnun bir kedinin uyumak için bir miktar güneş ışığına ihtiyaç duyması gerektiği evrensel olarak kabul edilen bir gerçektir.
   Bilinenin aksine tüm kediler güneşlenmekten aynı derecede hoşlanmaz. Evcil kedinin soyunun izi Orta Doğu'nun güneşli iklimlerine kadar uzanabilirken, Sibirya ve Norveç Orman Kedisi gibi bazı uzun tüylü cinsler sırasıyla Kuzey Avrupa ve Rusya'nın daha soğuk iklimlerinden evrimleşmiştir. Doğadaki farklılıklar, özellikle kürk uzunluğu ve kalınlığı gibi bir kedinin güneşlenme derecesini etkileyebilecek belirli adaptasyonlara neden olmuştur. 
    Bir kedi uyuduğunda bazal metabolizma hızı düşer. 
Bir teoriye göre kediler bunu telafi etmek için kendilerini mümkün olduğunca ısıtarak buna karşı çıkıyorlar. Yani, ister bir pencere kenarında ister bir radyatörün üstünde yatıyor olsun, kediniz, uykuya dalmaya başladığında kaçınılmaz düşüşe hazırlık olarak iç ısısını artırıyor. Bunu yaparak bir kedi, çekirdek sıcaklığını koruyarak ilave kalorilerden fedakarlık etmek yerine enerji tasarrufu sağlayabilir. 
     Eğer güneşlenen bir kediyi okşadıysanız, onun sıcağa nasıl dayanabildiğini merak etmiş olabilirsiniz. Bir kedinin iç vücut sıcaklığının tipik olarak 99 ila 102,5 Fahrenheit derece arasında olması gerçeğiyle bir ilgisi olabilir. 97,7 ve 98,6 Fahrenheit insan vücut sıcaklığıyla karşılaştırıldığında kedilerimizin güneşte daha rahat görünmesi belki de şaşırtıcı değildir.  
   Zorunlu etobur olan kediler,  kendilerini doğal yollarla ısıtmak için fırsatlar aramasının bir başka nedenidir güneşlenmeleri. Çoğumuz D vitamininin sağlığımıza faydalarının ve doğal güneş ışığının sağlığımız için öneminin farkındayız.  Kedilerde D vitamini derinin doğrudan güneş ışığına maruz kalmasıyla üretilemez. Kediler D vitamini alımını öncelikle yiyeceklerden alırlar. Ancak D vitamini, güneş ışınlarıyla dönüştürülen, kedinin kürkünde sıkışıp kalan ve daha sonra bakım yoluyla alınan yağlı salgılar yoluyla da emilebilir.
 
Birkaç önlem
    Esas olarak kediler güneşte vakit geçirmeyi severler. Örneğin yaşlı kediler artritli uzuvların ağrısını hafifletmek için sıklıkla güneş ışığı ararlar.   Ancak her şeyde olduğu gibi, çok fazla güneş de tehlikeli olabilir. Daha derin uyuma eğiliminde olan yavru kediler ve yaşlı kediler dikkatle izlenmelidir. Dışarıdaki kedilerin daima gölgeye ve suya erişebildiğinden emin olun ve halsizlik, olağandışı nefes alma düzenleri ve burun ve kulaklarda fiziksel yanma belirtileri olup olmadığına dikkat edin.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...